Perusterveydenhoito

Ennaltaehkäisevä terveydenhuolto on erittäin tärkeää lemmikin hyvinvoinnille. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat säännölliset loishäädöt ja rokotukset, jotka suojaavat lemmikkiä tarttuvilta taudeilta ja sairastumiselta. Penturokotuksilla on teillä oiva tilaisuus saada arvokkaita ohjeita oman lemmikkinne hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen sekä sairauksien ennaltaehkäisemiseen; neuvomme mm. hampaiden, silmien, korvien, kynsien ja turkin oikeassa hoidossa.

HAMMASTERVEYS

Lemmikin hammasterveydestä huolehtiminen alkaa jo pentuna. Pentu kannattaa totuttaa hampaiden päivittäiseen harjaamiseen, sillä se on korvaamattoman tärkeää hampaiden terveenä säilymisen kannalta. Erityisesti pienissä roduissa on taipumusta kerätä runsaasti plakkia, joka johtaa tulehdukseen ja lopulta hampaiden menettämiseen. Lisäksi suussa muhiva tulehdus voi veren välityksellä levitä eri puolille elimistöä aiheuttaen jopa vakavan sairastumisen tätä kautta. 

Suurin työ tehdään kotona. Klinikalla neuvomme mielellämme kotihoidon toteutuksessa. Tehokkain keino torjua plakkia on päivitäinen hampaiden harjaaminen lemmikille sopivalla hammasharjalla ja hammastahnalla. Lisäksi myymlästämme löydät erikoisruokavaliot (Hill's t/d) hoidon tueksi. Aitoja luita emme suosittele hammasmurtumariskin vuoksi. Jos luita halutaan syöttää, on parasta pysytellä pehmeämmissä luulaaduissa (kana, lammas).

Suosittelemme, että pienikokoisille koirille suoritetaan ensimmäinen nukutuksessa tehtävä hammashoito noin 2-3 vuoden iässä, ja sen jälkeen yleensä vuosittain. Isokokoisille koirille ensimmäinen hoito voidaan usein tehdä vähän myöhemmin, mutta yksilöllisiä eroja on. Pyydä eläinlääkäriltäsi arvio lemmikin hampaiden kunnosta jokaisen eläinlääkärikäynnin yhteydessä, jottei isoja yllätyksiä pääse syntymään. 


PAINONTARKKAILU

​Erittäin tärkeää on myös huolehtia lemmikin optimaalisesta painosta läpi sen koko eliniän - ylipaino on erittäin yleistä niin koirilla, kissoilla kuin kaneillakin. Ylipaino haittaa lemmikin hyvinvointia ja altistaa sen erilaisille sairauksille. Neuvomme mielellämme lemmikin kuntoluokan määrittämisessä ja autamme saavuttamaan halutun painon suunnittelemalla laihdutukseen soveltuvan ruokavalion.
Meiltä voit varata myös hoitaja-ajan, joka sopii esim. kynsien leikkaamiseen tai laihdutussuunnitelman laatimiseen. Myymälästämme löydät eläinlääkärin suosittelemia ravintolisiä sekä tarvikkeita lemmikin hyvinvoinnin tukemiseen.

KASTRAATIO JA STERILISAATIO

Perusterveydenhoitoon kuuluu myös kastraatio ja sterilisaatioleikkaukset. Mikäli eläimellä ei ole aiottua jalostuskäyttöä, voidaan leikkauttamalla ennaltaehkäistä lisääntymiseen liittyvien sairaustilojen, kuten märkäkohdun, maitorauhaskasvainten sekä eturauhasvaivojen ilmaantumista sekä estää ei-toivottujen pentueiden syntymistä. Lisäksi narttukoirilla etuna on juoksujen poisjääminen, ja vastaavasti naaraskissoilla useita kuukausiakin kestävän kiima-ajan poisjääminen. Uroskoirilla kastraatio vähentää häiritsevää uroshormoneihin liittyvää käytöstä, kuten nylkyttämistä sekä narttujen juoksuaikoina ilmenevää levottomuutta, ruokahaluttomuutta ym. oireilua. Leikattu poikakoira on usein leppoisampi lemmikki kuin leikkaamaton kaverinsa.