Terveydenhoito

Ennaltaehkäisevä terveydenhoito on erittäin tärkeää lemmikin hyvinvoinnille. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat säännölliset loishäädöt ja rokotukset, jotka suojaavat lemmikkiä tarttuvilta taudeilta ja sairastumiselta. Penturokotuksilla on teillä oiva tilaisuus saada arvokkaita ohjeita oman lemmikkinne hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen sekä sairauksien ennaltaehkäisemiseen; neuvomme mm. hampaiden, silmien, korvien, kynsien ja turkin oikeassa hoidossa.

Lemmikki ikääntyy nopeammin kuin ihminen. Tämän vuoksi säännöllinen terveystarkastus eläinlääkärissä sisältäen myös laboratoriokokeita, on tärkeä osa ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa. Monet sairaudet voivat olla piilevinä jopa vuosia ennen kuin omistaja alkaa havaita oireita. Monesti siinä  vaiheessa kun oireita aletaan havaita, on sairaus jo pitkällä, ja hoito vaikeampaa. Mikäli esimerkiksi munuaisvika havaitaan varhaisessa vaiheessa, voidaan hoidolla lisätä lemmikille elinvuosia.

Mitä tutkimme terveystarkastuksessa?

 • Eläinlääkärin suorittama kliininen yleistutkimus ja esitiedot lemmikistä.
 • Verinäytteestä tarkistetaan mm. verenkuva, maksan ja munuaisten toiminta, proteiinit, verensokeri, elektrolyytit sekä vanhemmilta lemmikeiltä kilpirauhasen toiminta.
 • Virtsanäytteestä virtsan väkevyys, pH, mahdolliset solut sekä kiteet.

Terveystarkastukset terveille lemmikeille

 • Suosittelemme vuosittaista terveystarkastusta erityisesti ikääntyville lemmikeille. Eri ikäryhmien lemmikeille suosittelemme hieman erilaisia tutkimuspaketteja.
 • Vaikka lemmikillä ei ole havaittu sairauden merkkejä, silti jopa 20%-40%:lla erityisesti ikääntyvistä lemmikeistä todetaan lisätutkimuksia tai hoitoa vaativia muutoksia laboratoriokokeissa.
 • Sairauksien varhainen havaitseminen on tärkeää hoidon onnistumisen kannalta ja parhaimmillaan pidentää lemmikin elinikää vuosilla.
 • Mikäli lemmikillä on jo sairauden oireita, on varattava eläinlääkärikäynti oireiden mukaisesti. Voit myös soittaa meille niin neuvomme mielellämme ja varaamme oikeanlaisen ajan.
 • Rokotukset voidaan laittaa samassa yhteydessä lisähintaan
 • Hinnat löydät Hinnastostamme

Koiran terveystarkastus 

 • Suosittelemme kaikille 2-6 -vuotiaille koirille
 • Laajat maksa-arvot, munuaisarvot, lipaasi, amylaasi, kolesteroli, triglyseridit, proteiinit, albumiini, globuliinit, SDMA, fruktosamiini, elektrolyytit sekä verenkuva
 • CRP

Koiran terverystarkastus, laaja 

 • Suosittelemme yli 7-vuotiaille koirille
 • Laajat maksa-arvot, munuaisarvot, lipaasi, amylaasi, kolesteroli, triglyseridit, proteiinit, albumiini, globuliinit, SDMA, fruktosamiini, elektrolyytit sekä verenkuva ja verisively
 • CRP
 • Täydellinen virtsa-analyysi

Koiran terveystarkastus, seniori 

 • Suosittelemme yli 11-vuotiaille koirille
 • Laajat maksa-arvot, munuaisarvot, lipaasi, amylaasi, kolesteroli, triglyseridit, proteiinit, albumiini, globuliinit, SDMA, fruktosamiini, elektrolyytit sekä verenkuva
 • CRP
 • Täydellinen virtsa-analyysi
 • Kilpirauhaspaneeli: T4, TSH ja T4/TSH-suhde

Kissan terveystarkastus

 • Suosittelemme 2-8 -vuotiaille kissoille
 • Laajat maksa-arvot, munuaisarvot, lipaasi, amylaasi, kolesteroli, triglyseridit, proteiinit, albumiini, globuliinit, SDMA, fruktosamiini, elektrolyytit sekä verenkuva

Kissan terveystarkastus, laaja 

 • Suosittelemme 2-8 -vuotiaille kissoille, joilta halutaan lisäksi tarkistaa virtsanäyte
 • Laajat maksa-arvot, munuaisarvot, lipaasi, amylaasi, kolesteroli, triglyseridit, proteiinit, albumiini, globuliinit, SDMA, fruktosamiini, elektrolyytit sekä verenkuva ja verisively
 • Täydellinen virtsa-analyysi

Kissan terveystarkastus, seniori 

 • Suosittelemme yli 9-vuotiaille kissoille
 • Laajat maksa-arvot, munuaisarvot, lipaasi, amylaasi, kolesteroli, triglyseridit, proteiinit, albumiini, globuliinit, SDMA, fruktosamiini, elektrolyytit sekä verenkuva verisively
 • Täydellinen virtsa-analyysi
 • Kilpirauhasarvo T4


HAMMASTERVEYS

Lemmikin hammasterveydestä huolehtiminen alkaa jo pentuna. Pentu kannattaa totuttaa hampaiden päivittäiseen harjaamiseen, sillä se on korvaamattoman tärkeää hampaiden terveenä säilymisen kannalta. Erityisesti pienissä roduissa on taipumusta kerätä runsaasti plakkia, joka johtaa tulehdukseen ja lopulta hampaiden menettämiseen. Lisäksi suussa muhiva tulehdus voi veren välityksellä levitä eri puolille elimistöä aiheuttaen jopa vakavan sairastumisen tätä kautta. Kissoilla yleinen hammassairaus on hammassyöpymätauti.

Suurin työ tehdään kotona. Klinikalla neuvomme mielellämme kotihoidon toteutuksessa. Tehokkain keino torjua plakkia on päivitäinen hampaiden harjaaminen lemmikille sopivalla hammasharjalla ja hammastahnalla. Lisäksi myymlästämme löydät erikoisruokavaliot (Hill's t/d) hoidon tueksi. Aitoja luita emme suosittele hammasmurtumariskin vuoksi. Jos luita halutaan syöttää, on parasta pysytellä pehmeämmissä luulaaduissa (kana, lammas).

Suosittelemme, että pienikokoisille koirille suoritetaan ensimmäinen nukutuksessa tehtävä hammashoito noin 2-3 vuoden iässä, ja sen jälkeen yleensä vuosittain. Isokokoisille koirille ensimmäinen hoito voidaan usein tehdä vähän myöhemmin, mutta yksilöllisiä eroja on. Pyydä eläinlääkäriltäsi arvio lemmikin hampaiden kunnosta jokaisen eläinlääkärikäynnin yhteydessä, jottei isoja yllätyksiä pääse syntymään. 

Lue lisää:


PAINONTARKKAILU JA LAADUKAS RUOKA

​Erittäin tärkeää on myös huolehtia lemmikin optimaalisesta painosta läpi sen koko eliniän - ylipaino on erittäin yleistä niin koirilla, kissoilla kuin kaneillakin. Ylipaino haittaa lemmikin hyvinvointia ja altistaa sen erilaisille sairauksille. Neuvomme mielellämme lemmikin kuntoluokan määrittämisessä ja autamme saavuttamaan halutun painon suunnittelemalla laihdutukseen soveltuvan ruokavalion.

Laadukas ruoka tarkoittaa sellaista, joka sopii juuri kyseiselle yksilölle hyvin. Halpa on harvoin laadukasta. Voit arvioida ruoan soveltuvuutta mm. tarkkailemalla ulosteen laatua. Hyvin imeytyvä ruoka tuottaa kiinteitä, pieniä ulosteita, kun taas heikosti imeytyvä tai huonosti sopiva ruoka aiheuttaa löysävatsaisuutta ja toisinaan myös oksentelua. Laadukasta ja sopivaa ruokaa syövällä lemmikillä on myös kiiltävä turkki ja hyvinvoiva iho.

Meiltä voit varata myös hoitaja-ajan, joka sopii esim. kynsien leikkaamiseen tai laihdutussuunnitelman laatimiseen. Myymälästämme löydät laadukkaat Hill's -ruoat, eläinlääkärin suosittelemia ravintolisiä sekä tarvikkeita lemmikin hyvinvoinnin tukemiseen.


KASTRAATIO JA STERILISAATIO

Perusterveydenhoitoon kuuluu myös kastraatio ja sterilisaatioleikkaukset. Mikäli eläimellä ei ole aiottua jalostuskäyttöä, voidaan leikkauttamalla ennaltaehkäistä lisääntymiseen liittyvien sairaustilojen, kuten märkäkohdun, maitorauhaskasvainten sekä eturauhasvaivojen ilmaantumista sekä estää ei-toivottujen pentueiden syntymistä. Lisäksi narttukoirilla etuna on juoksujen poisjääminen, ja vastaavasti naaraskissoilla useita kuukausiakin kestävän kiima-ajan poisjääminen. Uroskoirilla kastraatio vähentää häiritsevää uroshormoneihin liittyvää käytöstä, kuten nylkyttämistä sekä narttujen juoksuaikoina ilmenevää levottomuutta, ruokahaluttomuutta ym. oireilua. Leikattu poikakoira on usein leppoisampi lemmikki kuin leikkaamaton kaverinsa.

Kissat voidaan leikata jo varhain, 4-6 kk iässä. Koirien kanssa suosittelemme odottamaan noin 1-vuoden ikään, jotta kasvulinjat ovat sulkeutuneet ennen leikkaamista.

Voit keskustella sinun lemmikillesi sopivasta leikkausajankohdasta eläinlääkärin kanssa terveystarkastuksen tai rokotuskäynnin yhteydessä.


Klinikan ajanvaraus auki 24/7

Pyynikin eläinlääkärit sijaitsee Tampereen Pyynikillä. Klinikka on hyvin varusteltu ja tiloihin on mukava tulla myös isomman lemmikin kanssa. Ilmaista paikoitustilaa on lähettyvillä Pyynikintorilla ja kadunvarsilla. 

Ajanvarauksestamme voit varata ajan tavanomaisimpiin toimenpiteisiin kuten rokotus, hammaskivenpoisto tai terveystarkastus. Voit varata ajan akuutissakin tilanteessa netissä.

Isommat toimenpiteet, leikkaukset ja hammasoperaatiot varataan aina puhelimitse numerosta 03-3891010 oikeanlaisen ajanvarauksen sekä ohjeistuksen varmistamiseksi.