Ortopedia

Lemmikit kärsivät erilaisista tuki- ja liikuntaelinsairauksista aivan kuten ihmisetkin. Nuorilla korilla voidaan todeta erilaisia kasvuhäiriöitä ja mm. osteokondroosia, ja vanhemmilla lemmikeillä nivelrikko on hyvin yleinen vaiva. Jopa 80 % yli 8-vuotiaista kissoista sairastaa jonkin asteista nivelrikkoa - ja se onkin hyvin alidiagnosoitu vaiva. 

Vanhenevalla koiralla polvinivelen vaivat ovat hyvin yleisiä, ja niihin voi liittyä ristisiteen osittaista tai jopa täydellistä repeytymistä, nivelkierukan vammoja sekä polvilumpion sijoiltaan menoa. 

Tutkimus alkaa huolellisella esitietojen keräämisellä sekä oireenkuvan määrittämisellä. Potilan ikä, oireilu ja joissain tapauksissa sukupuoli sekä rotu ohjaavat eläinlääkärin ajatusta siitä, mistä voisi olla todennäköisimmin kyse. Seuraavaksi eläinlääkäri tutkii miten eläin liikkuu eri askellajeissa. Eläinlääkäri saattaa pyytää sinua taluttamaan lemmikkiäsi ulkona tai pitkin käytävää, jotta hän saa käsityksen liikeradoista ja niiden mahdollisista puutoksista. 

Päästäkseen vielä parempaan käsitykseen tilanteesta, seuraavaksi eläinlääkäri tunnustelee lemmikin huolellisesti kirsusta hännänpäähän. Näin saatetaan löytää kipupisteitä, jäykkyyksiä, löysyyksiä, lihasepäsymmetrioita, krepitaatioita ym. 

Diagnostiikassa käytetään laajasti röntgenkuvia. Laadukkaat ortopediset kuvat vaativat lähes poikkeuksetta lemmikin kevyen rauhoituksen. Kuvien tulkinta voi olla toisinaan haastavaa, mutta monet tavallisimmat ortopediset sairaudet pystytään diagnosoimaan röntgenkuvista. Toisinaan, esimerkiksi kyynärnivelen kohdalla, voi olla viisaampaa pyytää vielä CT-tutkimus, jolloin potilas saa meiltä lähetteen sellaiseen eläinsairaalaan, jossa kyseisiä tutkimuksia suoritetaan.

Kun diagnoosiin on päästy, on aika päättää miten edetään. Jotkut sairaudet edellyttävät kirurgista hoitoa, kuten murtumat, vakava patellaluksaatio, ristisiderepeämä, vakavat kasvuhäiriöt tai vakava lonkkanivelen dysplasia. Tällöin lähetämme potilaan eteenpäin asiansa osaavalle ortopediselle kirurgille jatkohoitoon. Suuri osa tuki- ja liikuntaelinvaivoista hoituu kuitenkin konservatiivisesti, eli levolla ja kipulääkityksellä sekä muilla kivunhoidon keinoilla. Toisinaan käytetään myös fysioterapiaa hoidon tukena. 

Klinikallamme annetaan myös nivelensisäisiä injektioita, joita käytetään nivelrikon hoidossa.Klinikan ajanvaraus auki 24/7

Pyynikin eläinlääkärit sijaitsee Tampereen Pyynikillä. Klinikka on hyvin varusteltu ja tiloihin on mukava tulla myös isomman lemmikin kanssa. Ilmaista paikoitustilaa on lähettyvillä Pyynikintorilla ja kadunvarsilla. 

Ajanvarauksestamme voit varata ajan tavanomaisimpiin toimenpiteisiin kuten rokotus, hammaskivenpoisto tai terveystarkastus. Voit varata ajan akuutissakin tilanteessa netissä.

Kotikäynnit, isommat toimenpiteet, leikkaukset ja hammasoperaatiot varataan aina puhelimitse numerosta 03 389 1010 oikeanlaisen ajanvarauksen sekä ohjeistuksen varmistamiseksi.