Sony-koiran vatsavaivat ratkesivat

03/11/2021

Potilaamme Sony on 5-vuotias amerikanstaffordshire-poika, joka tuotiin klinikalle tutkimuksiin voimakkaiden vatsaoireiden vuoksi marraskuussa 2020. Tammikuussa 2021 Sonylta päädyttiin poistamaan sappirakko leikkauksella. 

Lue alta Sonyn tarina omistajan kertomana.


Oireilu

Sonyllä oli ollut jo useamman vuoden ajan epäsäännöllisiä, usean päivän mittaisia ripulointijaksoja. Sony saattoi ripuloida yhtäkkiä neljä päivää ja olla sen jälkeen 3 viikkoa täysin oireeton. Oksentelua Sonyllä ei ollut koskaan, eikä voinnissa mitään muuta poikkeavaa. Ripulointijaksoille ei löytynyt mitään yhteistä selitystä. Sonyllä on ollut pennusta saakka myös ruoka-aineallergioita, joten alkuun ajateltiin ripulin olevan sopimattomuutta ruokaan. Ruokavalio oli kuitenkin pysynyt jo pitkään samana. Kertaalleen muutama vuosi sitten Sonyn vatsa oli niin kipeä, että sitä hoidettiin toisessa eläinlääkärissä ja tällöin oireilua pidettiin lievänä haimatulehduksena verikoiden perusteella.

Marraskuussa 2020 heräsin yöllä, kun Sony oksensi sulamatonta ruokaa. Oksentelu jatkui aamulla ja Sony oli vaisu, selvästi kipeä koira. Saimme ajan samalle iltapäivälle ja ultraäänitutkimuksella todettiin, että Sonyn sappirakko oli suurentunut ja se oli täynnä sakkaa. Sonyllä todettiin sappirakon mukoseele. Sonylle aloitettiin Ursohcol-lääkitys. Kuukauden kuluttua Sonyn sappirakon turvotus oli lääkityksellä vähentynyt, mutta siellä oli edelleen sakkaa. Sonyn sappirakko poistettiin tammikuussa 2021.

Leikkauksen jälkeen

Sony toipui leikkauksesta nopeasti ja hyvin. Leikkaushaavakin parani hienosti, vaikka Sonyllä on atooppinen iho. Tuntuu kuin Sony olisi saanut leikkauksessa piristysruiskeen. Lenkeillä riittää virtaa ja hajut vievät täysin mennessään. Sony ei ole ripuloinut leikkauksen jälkeen kertaakaan. Ensimmäisen kuukauden aikana leikkauksen jälkeen Sony oksensi kaksi kertaa aamulla, mutta se johtui todennäköisesti liian pitkästä ateriavälistä. Ursochol-lääkettä jatkettiin helmikuun kontrollikäyntiin saakka ja sittemmin Sony on voinut hyvin ilman lääkettä. Sony rakastaa auringonpaistetta ja odottaa kovasti kesää kotiväen kanssa. Ihanaa kevättä kaikille ja iso kiitos Pyynikin eläinlääkäriaseman väelle! 

❤️🐾Terveisin Miia ja Sony 5v.