Hammashoitoon valmistautuminen ja jälkihoito

Olet ehkä varaamassa lemmikillesi aikaa hampaiden poistoon, tai sitten etsit tietoa siitä, mitä hammaskivenpoistossa tai hampaiden poistossa klinikalla tapahtuu. Olet tullut oikeaan paikkaan. Tässä alla on lyhyet ohjeet, miten valmistaudut lemmikkisi hammasoperaatioon, ja mitä on odotettavissa hoidon jälkeen. Lisäksi avataan hieman sitä, mitä siellä klinikalla oikeastaan tapahtuu.

ENNEN KLINIKALLE TULOA

Mikäli lemmikkisi on tulossa hammashoitoon klinikalle, pitää sitä paastottaa vähintään 8 tuntia, vettä saa olla tarjolla. Alle 6 kk ikäisille lemmikeille 2-4 h paastoa on maksimi, johtuen niiden nopeasta aineenvaihdunnasta. Mukaan klinikkareissulle voit ottaa oman peiton lemmikille heräämövaihetta varten.

VASTAANOTOLLA

Eläintenhoitaja kirjaa esitiedot sisäänkirjauksen yhteydessä. On tärkeää muistaa mainita kaikki oleelliset tiedot tässä vaiheessa. Eläinlääkäri kutsuu teidät huoneeseen ja tekee yleistutkimuksen, jossa tarkistetaan lemmikin anestesiakelpoisuus. Normaalista poikkeavista havainnoista keskustellaan, mikäli sellaisia tehdään. 

Klinikalle saapuminen ja hammashoidon toteutus kirurgisissa hammashoidoissa (jatkohoidot):

  • Potilaat otetaan vastaan eläinlääkärin vuoron alussa, jolloin omistajalla on mahdollisuus tavata eläinlääkäri ja keskustella hoidon kulusta sekä aikataulusta. Tämän jälkeen lemmikki jää sisälle klinikalle odottamaan omaa nukutusvuoroaan.
  • Potilaat hoidetaan päivän aikana eläinlääkärin määrittelemässä järjestyksessä. Järjestykseen voivat vaikuttaa esimerkiksi toimenpiteen arvioitu vaativuus sekä potilaan luonteenpiirteet.
  • Hoitaja soittaa omistajalle hoidon valmistuttua ja ilmoittaa kotiutusajan.
  • Mikäli sinulla on lemmikkisi hoidolle aikataulun suhteen erityisiä toiveita, kuten että et halua jättää sitä sairaalaan odottamaan toimenpidettä, mainitsethan niistä hoitajalle jo ajanvarauksen yhteydessä, niin pyrimme toteuttamaan ne!
  • Näillä toimenpiteillä pyrimme sujuvoittamaan hammastiimin päivien kulkua ja estämään turhaa asiakkaan kokemaa odottelua vastaanotolla

Hoidon alussa lemmikki saa esirauhoitteen, jonka vaikutuksesta kevyt uni alkaa noin 5-10 minuutin kuluttua. Jotkut potilaat saattavat joskus voida tässä vaiheessa pahoin, mutta se ei ole vaarallista, ja helpottaa pian. 

HOITOTOIMENPITEESSÄ

Ensimmäisenä lemmikille asetetaan suoniyhteys ja aloitetaan nesteytys. Lemmikki saattaa saada kipulääkkeen jo tässä vaiheessa, mikäli kyseessä on kivulias toimenpide kuten hampaan poisto. Sitten se saa nukutusainetta suoneen vähän kerrallaan, kunnes on syvässä unessa, ja hengitysputki voidaan asettaa. Nukutuksen ajan lemmikki hengittää 100% happea sekä anestesiakaasua hengitysputken kautta. Hoitaja asettaa anestesian monitorointia varten tarvittavat laitteet ja sitten voidaan aloittaa toimenpide turvallisesti ja valvotusti.

HAMMASKIVENPOISTO JA RÖNTGENKUVAUS

Usein aloitetaan puhdistamalla hammaskivi hellävaraisella ultraäänipuhdistuslaitteella. Myös ientaskut puhdistetaan. Tämän jälkeen tehdään hammastarkastus ja löydökset kirjataan hammaskarttaan. Sen jälkeen otetaan koko suun röntgenkuvat, mikäli näin on sovittu, tai tarvittavat diagnostiset kuvat. Koko suun kuvauksessa kuvia otetaan koiralta yleensä 10 kpl ja kissalta 8 kpl. Aikaa kuvaukseen kuluu 10-30 min. Eläinlääkäri tutkii kuvat, ja tekee diagnoosit. Toimenpide vie 15-45 min riippuen lemmikin koosta ja hammaskiven määrästä. 

Eläinlääkäri arvioi jokaisen hampaan tilanteen vetäen yhteen hammastarkastuksen ja hammasröntgenkuvauksen löydökset, ja tekee yhteenvedon pohjalta jatkohoitosuosituksen. Lopuksi hampaat kiillotetaan siihen tarkoitetulla kiillotuslaitteella ja kiillotustahnalla.

HAMPAAN POISTO

Mikäli suussa on todettu poistokuntoisia hampaita tarkastuksen ja/tai röntgenkuvien pohjalta, joista ei ollut etukäteen tietoa, hoitotiimi voi sovitusti soittaa sinulle tässä vaiheessa ja kertoo löydöksistä. Tässä kohdassa myös tarkentuu hinta-arvio toimenpiteelle, jotta osaat varautua kustannuksiin Jos aikaa on riittävästi, voidaan joitain poistoja tehdä samassa anestesiassa. Useimmiten pyritään toimimaan siten, että kaikki tehtävät poistot olisivat jo etukäteen tiedossa, eli hammaskivenpoisto, hammastarkastus sekä koko suun kuvat on otettu edellisellä käynnillä. 

Suusta on aina poistettava hammaskivi ennen kirurgisia toimenpiteitä (suun kirurginen valmistelu), joten jos tuot lemmikkisi jatkohoitoon toisaalta, ja puhdistuksesta on kulunut useita viikkoja tai jopa kuukausia, saattaa uusi puhdistus olla tarpeen.

Ennen poistoja käytetään paikallis- ja johtopuudutuksia suussa.

Yksijuuriset heiluvat hampaat voidaan poistaa suljetusti, jolloin hammas nitkutellaan irti luksaattorien ja elevaattorien avulla ja poistokohta jää avoimeksi, eli sitä ei suljeta ompelein.

Suurin osa hampaista joudutaan kuitenkin poistamaan leikkauksellisesti, jolloin ensin avataan ikeneen fläppi eli ien irrotellaan hampaan juuren päältä hammasluusta. Sitten porataan hammasluuta pois, jotta juuri paljastuu. Monijuurinen hammas pilkotaan yksijuurisiin osiin poralla. Nämä irrotellaan sitten vastaavasti kuin yksijuurinen hammas, käyttäen apuna käsi-instrumentteja. Riippuen täysin hampaasta, tämä voi viedä 5 min tai sitten 50 min. Tiettyjen hampaiden kohdalla on oltava erityisen varovainen, jottei synny komplikaatioita liian rajun vääntämisen tai muun huolimattomuuden johdosta. Tällaisia hampaita ovat mm. alakulmahammas (murtumariski alaleuassa), alaposkihammas M1 (alaleuan luu on usein ohut tällä kohtaa ja mandibulaarikanava on lähellä) sekä yläposkihammas M1 (juuri on lähellä silmää). 

Kun kaikki juuret on irroteltu, otetaan vielä tarkistusröntgenkuva, jotta varmistutaan että koko hammas on poistettu kokonaisuudessaan, eikä ole jätetty juurenpäitä. Jos jokin juurenpää on katkennut ja sijaitsee hankalassa paikassa, ja sitä ei nähdä välttämättömäksi kaivaa pois, siitä kerrotaan aina omistajalle ja tällaista juurta seurataan vastaisuudessa tulehduksen merkkien varalta. Kovin usein nämä jäänteet eivät onneksi vaivaa aiheuta, mutta toki niistä tulee olla tietoinen. Lopuksi ien asetetaan takaisin kuopan päälle, ja ommellaan kiinni, jottei koloon pääse ruokaa ja muuta likaa. Osa poistokohdista hoidetaan kuitenkin avoimena.

Lopuksi lemmikille annetaan vielä lisää kipulääkettä ennen nukutuksen päättymistä, jottei se tunne kipua herätessään. Kun lemmikki heräilee, se siirretään heräämöön omaan koppiinsa lämpimien vällyjen väliin toipumaan. Omistajalle soitetaan ja sovitaan kotiutusaika.

KOTIHOITO

Hammaskivenpoiston jälkeen ei tarvita erityistä kotihoitoa yleensä. Lähinnä saatte todennäköisesti suosituksen harjata lemmikkinne hampaat jatkossa päivittäin, sekä suosituksen milloin olisi sopiva aika tulla seuraavaan hammashoitoon.

Hampaiden poistojen jälkeen sen sijaan lemmikki on usein voipunut ja voi olla myös sekava voimakkaiden kipulääkkeiden vaikutuksesta. Kipu on yleensä pahimmillaan 1-2 vrk toimenpiteen jälkeen. Saatte mukaan klinikalta tulehduskipulääkkeen ja ohjeen sen antoon. Lisäksi suosittelemme pehmeää ruokaa yleensä 2 vk ajan poistojen jälkeen, jotteivat ikenien tikit aukea. Tarvittaessa myymme mukaan toipilasruokaa, joka on helppo vatkata velliksi veden kanssa ja antaa tarvittaessa vaikka ruiskulla suoraan suuhun.

Lemmikin tulee antaa toipua lämpimässä ja turvallisessa paikassa, josta se ei pääse putoamaan, eivätkä mahdollisesti muut lemmikit tai lapset pääse kiusaamaan sitä, kun se on vielä tokkurainen. Se saa syödä samana iltana, ja olisikin hyvä syödä vähän melko pian toimenpiteen jälkeen, se edistää toipumista.

Poistokohtia tulee tarkistella päivittäin ja huuhdella niitä kloorheksidiini-huuhteella, jonka saatte mukaan klinikalta. Kissojen kohdalla suositaan mieluummin vettä tai keittosuolaliuosta, sillä ne sietävät huonosti kloorheksidiinin makua. 

Ienkontrolliin varataan aika noin 2 viikon päähän, ja se sisältyy klinikallamme toimenpiteen hintaan.

Kaiken kaikkiaan lemmikit toipuvat yleensä erinomaisen hyvin suuristakin hammasoperaatioista, ja ovat silminnähden iloisempia ja hyvävointisempia ilman kipeitä ja tulehtuneita hampaita!

Unohdimmeko mainita jotain? Askarruttaako mieltäsi kysymys? Älä epäröi lähettää sähköpostia tai soittaa - vastaamme mielellämme lemmikin hammashoitoa koskeviin kysymyksiin! 

03 389 1010   info@pyynikinelainlaakarit.fi


Klinikan ajanvaraus auki 24/7

Pyynikin eläinlääkärit sijaitsee Tampereen Pyynikillä. Klinikka on hyvin varusteltu ja tiloihin on mukava tulla myös isomman lemmikin kanssa. Ilmaista paikoitustilaa on lähettyvillä Pyynikintorilla ja kadunvarsilla. 

Ajanvarauksestamme voit varata ajan tavanomaisimpiin toimenpiteisiin kuten rokotus, hammaskivenpoisto tai terveystarkastus. Voit varata ajan akuutissakin tilanteessa netissä.

Kotikäynnit, isommat toimenpiteet, leikkaukset ja hammasoperaatiot varataan aina puhelimitse numerosta 03 389 1010 oikeanlaisen ajanvarauksen sekä ohjeistuksen varmistamiseksi.